The Ultimate Guide To solunum yetmezliği tipleri

Wiki Article

Kronik solunum yetmezliği çeşitli komplikasyonlara yol açabilir, bunlar arasında şunlar yer alır:

Oksijen tedavisi: Solunum maskesi veya buruna yerleştirilen tüp yardımıyla ekstra oksijen sağlanır. Evde veya hastanede kullanılabilir ve taşınabilir bir cihazdır.

Ayrıca çok ileri düzeydeki hastalara mekanik ventilasyon yapılabilmekte, ağızdan ya da gırtlaktan girilip tüp takılarak solunumun devam etmesi sağlanabilmektedir.

Solunum ile ilgili sorunları tanımlayabilmemiz için solunumun yeterliliğini gösteren bazı işlevlerdeki değişiklikleri yorumlayabilmemiz gereklidir. Bunlar;

Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz,

Hastalar sigarayı bırakmak, sağlıklı bir kiloyu korumak ve düzenli fiziksel aktivite yapmak gibi sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini benimsemeye teşvik edilir.

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak taşımalarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi 

    Solunum sistemi, hücre fonksiyonlarının devamı ve yaşamak için gerekli oksijenin vücuda alınmasını; hücre metabolizması neticesinde ortaya çıkan karbondioksitin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

Trakea: Havanın akciğerlere geçişini sağlayan bir borudur ve kıkırdak halkalarla desteklenmiştir.

Akciğerler, solunum sisteminin en önemli organlarıdır ve gaz değişiminde kritik bir solunum yetmezliği tipleri rol oynar. Sağ ve sol olmak üzere iki ana akciğer bulunur ve her biri loblara ayrılır.

Bu hastalıklar solunum sorunlarına yol açarak akciğerlerin oksijen-karbondioksit alışverişini standard bir şekilde gerçekleştirmesini engellemektedir. Bu da kanın yetersiz oksijenlenmesine ve solunum yetmezliğine neden olmaktadır.

Akciğer yetmezliği sorunu meydana geldiğinde kişilerde en Web belirti nefes alma konusunda yaşanan sıkıntılardır. Bu tarz bir sorun ile karşı karşıya kalan kişilerin solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir mutlaka uzmana başvurması gerekir.

İnsanlarda nefes alıp-verme olayının sağlanması ve dokuların hayatta kalması için oksijen-karbondioksit döngüsüne ihtiyaç duyulması solunum sistemi mekanizmasını açıklar. Nefes alındığında oksijen akciğerde bulunan alveol keselerine gider ve burada kan damarlarına geçer. Kan yoluyla oksijen doku ve organlara ulaşır. Kan hücreleri solunum yetmezliği tipleri oksijeni bıraktıktan sonra dokulardan karbondioksiti alır ve nefes verme yoluyla dışarı atılır.

Gece boyunca oksimetre ve polisomnografi gibi ek testler, uyku sırasında oksijen seviyelerini değerlendirmek ve kronik solunum yetmezliğine katkıda bulunabilen uyku apnesi gibi durumları teşhis etmek için kullanılabilir.

Report this wiki page